Nieuws

Vloeibare plantenvoeding

Vloeibare plantenvoeding

Vloeibare plantenvoeding: Iedereen heeft het weleens gezien: een blog over voeding. Wat erin staat is vrijwel altijd hetzelfde: eet niet teveel zout, suiker, en dierlijk vet; eet 200 gram groente per dag, et cetera. De voedingsstandaard voor de mens is voor iedereen bekend. Maar niet alleen de mens heeft behoefte aan een gezonde voeding. Ook planten kunnen niet zonder. Heb jij weleens meegemaakt dat de planten in jouw huis of tuin minder mooi werden? Dat ze er in verloop van tijd minder levendig uit gingen zien? Dan is de kans groot dat dat ligt aan de voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat je planten de juiste voeding binnen krijgen? In deze blog wordt het haarfijn uitgelegd.

Verschillende soorten vloeibare plantenvoeding

Net als met mensenvoedsel, heb je plantenvoeding ook in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld potgrond, wat simpelweg bestaat uit aarde gevuld met rijke mineralen en andere voedingsstoffen. Dit hoef je slechts in je plantenpotten te doen om je planten goed te voeden. Soms is het echter verstandig om nog wat extra’s aan je planten te geven. Zo zorg je ervoor dat ze zich écht optimaal kunnen ontwikkelen. Voordat je een extra product aanschaft, moet je goed kijken of het product wel geschikt is voor jouw planten. Je hebt bijvoorbeeld producten om de groei te stimuleren, om te zorgen dat de aarde luchtiger wordt zodat de wortels beter kunnen ‘ademen’, en om de opbrengst van je gewassen te verhogen. Vrijwel alle producten zorgen ervoor dat je planten er beter uit gaan zien. Behalve aarde en korrels, kun je echter ook vloeibare plantenvoeding kopen.

Kalong Grow vloeibare plantvoedingVloeibaar

Hoewel vloeibare plantenvoeding voor veel mensen ietwat vreemd klinkt, is het een hele geschikte manier om jouw planten een goede voeding te bieden. Vloeibare plantenvoeding is makkelijk te gebruiken. De juiste dosering staat namelijk vermeld op het dopje van de verpakking. Het is altijd verstandig om deze dosering aan te houden: gebruik dus nooit meer dan dat er vermeld staat. Bij overbodig gebruik kan de plant beschadigd raken of zelfs sterven. Als je onbewust toch teveel hebt gebruikt, wordt dat als eerste zichtbaar aan de bladeren, die dan gelig zullen worden. Vervolgens zullen de gelige bladeren afsterven. Let dus goed op deze tekens.

Verschil in planten

Uiteraard zijn niet alle planten hetzelfde. Sommige planten hebben meer voeding nodig dan andere. Als planten langzamer groeien, hebben ze bijvoorbeeld minder voeding nodig dan ‘normaal’ groeiende planten. Voorbeelden van planten die langzamer groeien zijn de Sansevieria en de Cycas. Deze planten hebben dus minder voeding nodig. Daarom kun je het beste de helft of zelfs een kwart van de dosering gebruiken die op de verpakking vermeld staat. Ook moet je rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die je planten binnen krijgen. Als een kamerplant bijvoorbeeld verder van het raam staat, groeit deze minder snel. Zo’n plant heeft dus automatisch ook minder plantenvoeding nodig.

Waarom vloeibaar?

Waarom zou je voor vloeibare plantenvoeding kiezen, in plaats van korrels of aarde? De beste reden daarvoor is eigenlijk dat vloeibare plantenvoeding over alles beschikt wat je planten nodig hebben. Omdat de voeding vloeibaar is, hoef je de planten niet ook nog eens apart water te geven. Doordat de juiste dosering op de verpakking vermeld staat, weet je precies hoeveel van de vloeibare voeding je aan je planten moet geven. Zo weet je zeker dat je je planten niet te veel of te weinig geeft. Vloeibare plantvoeding is dus zo ideaal, omdat je slechts één fles hoeft te kopen om je planten een optimale ontwikkeling te geven.

start up vloeibare plantenvoeding

Klik hier om naar de Plagron vloeibare voeding te gaan >>

Wat moet een goede plantvoeding inhouden?

Om zeker te weten dat je de juiste voeding koopt voor je planten, is het handig om te weten wat je planten precies nodig hebben. Daarom staat hieronder op een rijtje wat er allemaal in plantvoeding moet zitten, om je planten op een gezonde manier te kunnen voeden.

– Fosfor

  • Fosfor is nodig in de voeding van een plant om ervoor te zorgen dat deze gaat bloeien. Ook zullen de wortels door fosfor worden gestimuleerd, en de vruchten zullen erdoor worden bevorderd om rijp te worden.
  • Te veel of te weinig fosfor in de voeding van je plant kan ervoor zorgen dat er een vreemde kleur rood of paars ontstaat in de bladeren. Ook kan de plant een slechte worteling krijgen. Bovendien leidt een tekort aan fosfor tot minder bloemen en vruchten.

– Stikstof

  • Stikstof is erg goed voor de bevordering van de groei van je planten. Door middel van stikstof kunnen je planten zich verder ontwikkelen en kunnen ze een mooie kleur kweken en behouden. Ook zorgt stikstof ervoor dat je planten er zeer levendig bij zullen staan.
  • Te weinig stikstof zal ertoe leiden dat de plant negatieve effecten oploopt wat betreft de groei. Daardoor zullen de bladeren vergelen.

– Kalium

  • Door kalium toe te voegen aan het diëet van je plant, zorg je ervoor dat de plant in het algemeen steviger wordt. De stam, takken, bladeren, vruchten, én bloemen zullen allen een stuk steviger aanvoelen.
  • Als je te weinig of te veel kalium aan je plant geeft, zullen de bladeren verkleuren tot een gelige of bruine kleur. Ook zullen de vruchten zich minder goed ontwikkelen.

– Magnesium

  • Als je wilt dat je planten er écht op en top uit komen te zien, dan is het verstandig om magnesium te gebruiken tijdens het voeden van je planten. Magnesium zorgt ervoor dat de planten een vollere en intensere kleur krijgen.

– Calcium

  • Calcium heeft eigenlijk vrijwel alleen positieve effecten op planten. Calcium bevordert bijvoorbeeld de deling van de cellen, waardoor de fotosynthese verder kan worden ontwikkeld. Ook zorgt het voor betere vruchten, omdat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Bovendien verbetert calcium de zuurgraad van de plant.

– Sporenelementen

  • Als laatste hebben planten behoefte aan een ander soort vitaminen: sporenelementen. Dit klinkt misschien vaag; dat komt omdat het een verzamelnaam is voor allerlei soorten stoffen. Voorbeelden van sporenelementen die goed zijn voor de voeding van je planten zijn ijzer, koper, mangaan, silicium, boor, molybdeen, chloor, aluminium, zink, en natrium.
biologische plantenvoeding

Biologische plantenvoeding

Elk individu heeft behoefte aan goed voedsel. Ook planten behoren tot deze groep. Plantenvoeding is geen overbodige luxe maar nodig om de planten te voorzien van groen, fris blad, bloemen en veel vruchten. Om goed te kunnen groeien en bloeien hebben kamerplanten, tuinplanten en het gazon hoogwaardige, biologische plantenvoeding nodig. Voor een optimale opbrengst, gebruiken kwekers organische plantenvoeding om hun gewas te laten gedijen. Het gebruik van biologische plantenvoeding zorgt er voor dat er geen schadelijke stoffen in de voeding aanwezig zijn. Organische plantenvoeding is goed voor mens en dier en tast het milieu niet aan. Gedurende de groeiperiodes van de planten, zijn er behoeftes aan de juiste meststoffen. In de professionele sector is een goede biologische plantenvoeding niet weg te denken. Een aantal gerenommeerde merken die in het assortiment zitten zijn;

Gezonde, smaakvolle groentes en zoet fruit, worden met de juiste keus van een biologische plantenvoeding bereikt.

organische plantenvoedingVerschillende biologische plantenvoedingen

Het Bio Gro assortiment bestaat uit;
Bio Bacto
Wordt gebruikt in gietwater en bevat bacteriën die de bodem verbeteren. Zij binden de stikstof en maken fosfaten vrij. Deze 100% organische plantenvoeding is gemakkelijk in gebruik.
Bio Myco
Deze hoogwaardige voeding geeft de planten een goede start. Wanneer planten direct goed groeien zullen zijn minder last hebben van ziektes.
Plagron voeding
Deze voeding is geschikt voor de beroepsmatige teler. Plagron heeft een uitgebreid assortiment wat gericht is op professionele bedrijven die dagelijks te maken hebben met het telen van gewassen. Ben je net nieuw op deze markt, verdiep je dan eens in deze plantenvoedingsgroep en vraag advies aan de deskundige medewerkers.
GK Organics
Evenals bovenstaande biologische plantenvoeding is GK Organics een voeding met een hoog niveau. GK Organics is te gebruiken bij de start van de groei, maar ook tijdens de hoofdgroei en bloeiperiode. De Organics-soorten zijn te krijgen in;

  • Palmboomas
  • Vispoeder
  • Zeewier-extract
  • En een complete Organics-plantenvoeding

Guanokalong organische plantenvoeding

Eén van de beste organische plantenvoedingen zijn de producten van Guanokalong. De meststof is samengesteld uit vleermuizenpoep. Vleermuizen eten volledig organisch voedsel zoals insecten en rijp fruit. Het is dan logisch, dat hun uitwerpselen 100% biologische plantenvoeding geven. Een geweldig product wat bruikbaar is voor alle soorten gewassen. Deze plantenvoeding is geschikt voor alle soorten kwekers. Ben je net begonnen met het kweken van fruit en groentes, dan is deze biologische plantenvoeding simpel om te gebruiken. Een aantal soorten die in het assortiment zitten zijn;
Guano black 1-6-1
Dit poeder wordt gewonnen van vleermuizenmest uit de grotten van Indonesië en Madagaskar. Een rijke bron van fosfor, stikstof, kalium enz. Deze voedingsmest geeft 3 tot 6 maanden deze rijke stoffen geleidelijk af aan de gewassen.
Guanokalong BatBoost
Dit topproduct van Guanokalong stimuleert de wortelaanmaak en geeft de planten enorm veel weerstand. Verbeterd de bodem en stimuleert het micro-organisme rondom de plantenwortels. Heel goed te gebruiken tijdens de bloei van de planten. Geeft mede door de organische meststoffen een hoge opbrengst.
Naar boven